جریمه ۳۱۴ میلیون دلاری گوگل به دلیل سوءاستفاده از اینترنت همراه کاربران اندروید

۱۸ تیر ۱۴۰۴

دادگاهی در ایالت کالیفرنیای آمریکا شرکت گوگل را به پرداخت ۳۱۴ میلیون دلار محکوم کرده است. این حکم به دنبال شکایتی گروهی صادر شده که در آن ادعا شده گوگل بدون اطلاع کاربران، هنگام بی‌کار بودن دستگاه‌های اندرویدی از اینترنت آن‌ها برای ارسال اطلاعات به سرورهای خود استفاده می‌کند.

شاکیان در این شکایت که در ماه اوت ۲۰۱۹ ثبت شده بود می‌گویند سیستم‌عامل اندروید حتی زمانی که برنامه‌های گوگل بسته و گوشی در وضعیت «استندبای» قرار دارد، به‌طور مخفیانه داده‌هایی مانند لاگ‌های سیستمی، وضعیت شبکه و فهرست برنامه‌های فعال را از طریق اینترنت موبایل به گوگل منتقل می‌کند. به گفته آن‌ها، این اطلاعات می‌توانست صرفا از طریق اتصال وای‌فای منتقل شود، اما گوگل عمدا طوری طراحی کرده که این انتقال‌ها از طریق اینترنت همراه نیز انجام شود.

در یکی از آزمایش‌های ارائه‌شده به دادگاه، یک گوشی گلکسی S7 با تنظیمات پیش‌فرض و بدون استفاده فعال از اپلیکیشن‌ها، در طول یک روز حدود ۸.۸۸ مگابایت داده ارسال و دریافت کرده که ۹۴ درصد آن بین دستگاه و سرورهای گوگل رد و بدل شده است. طی ۲۴ ساعت، حدود ۳۸۹ تبادل اطلاعات انجام شده است.

شاکیان تاکید کردند این تبادل داده نه‌تنها بدون اطلاع و رضایت کاربران انجام می‌شود، بلکه باعث مصرف اجباری بسته‌های اینترنت آن‌ها به نفع گوگل شده است. در موردی دیگر، دستگاهی با مرورگر کروم فعال در پس‌زمینه، در مدت یک روز ۹۰۰ انتقال داده غیرقابل مشاهده ثبت کرده، در حالی که در شرایط مشابه، آیفون با مرورگر سافاری داده بسیار کمتری منتقل کرده است.

هیئت منصفه پس از آغاز دادگاه در دوم ژوئن ۲۰۲۵، رای به نفع شاکیان داد و گوگل را به دلیل تحمیل «بارهای غیرقابل اجتناب به کاربران برای منافع خود» مقصر شناخت.
گوگل ضمن اعلام قصد خود برای فرجام‌خواهی، ادعا کرده این انتقال‌ها برای امنیت و عملکرد دستگاه‌های اندرویدی ضروری هستند و در شرایط استفاده (Terms of Use) به آن‌ها اشاره شده است.

این حکم در حالی صادر شده که گوگل دو ماه پیش نیز در ایالت تگزاس، برای حل دو پرونده مربوط به ردیابی موقعیت مکانی و داده‌های چهره کاربران، با پرداخت ۱.۴ میلیارد دلار به توافق رسیده بود.

توضیحات بیشتر:

Google Ordered to Pay $314M for Misusing Android Users' Cellular Data Without Permission