چرا دستگاه‌های اینترنت اشیاء بیش از آنچه که تصور می‌شود در معرض خطر امنیت سایبری قرار دارند

هرچه ارتباط مردم با دستگاه‌های هوشمند دیجیتال، یا به عبارتی دستگاه‌های اینترنت اشیاء بیشتر می‌شود، تهدیدات امنیتی مربوط به آن‌ها نیز افزایش می‌یابد. در این مطلب کوتاه، به‌طور خلاصه سعی شده است تا به بخشی از خطرات و تهدیدات موجود در این دستگاه‌ها برای کاربران و کسب‌وکارها پرداخته شود.
امنیت دستگاه‌های اینترنت اشیاء

وقتی موضوع محصولات هوشمند دیجیتال یا به عبارتی دستگاه‌های اینترنت اشیاء به میان می‌آید، عموما محصولاتی تازه کار در نظر گرفته می‌شوند که باید خود را ثابت کنند، اما به‌طور معمول کاربران خود را از همان ابتدا بدست می‌آورند. شاید بهتر باشد یادآوری کنیم که این موضوع به حدود ۲۰ سال پیش، یعنی زمانی که مردم برای اولین بار با کامپیوتر‌های دسکتاپ‌ و لپ‌تاپ‌هایشان که به اینترنت متصل می‌شد، بر می‌گردد.

در بسیاری از موارد می‌توان گفت که ما در یک سطح نسبتا یکسان در مصرف متداول دستگاه‌های اینترنت اشیاء قرار داریم. بسیاری از مردم در خانه‌هایشان و بسیاری از سازمان‌ها در دفاتر اداری‌شان، بدون اینکه توجهی به مساله امنیت داشته باشند، در حال استفاده از دستگاه‌های اینترنت اشیاء هستند. این دستگاه‌ها شامل نمایشگرها، سنسور‌ها و موتورهای هوشمند و… است.

به‌طور عمومی، این دستگاه‌ها منافعی را برای کاربران خود به همراه دارند و در بسیاری از مواقع، هزینه‌های مختلف را کاهش داده و حتی در مصرف انرژی نیز صرفه‌جویی می‌کنند. به همین دلیل، این روزها سازمان‌ها و شرکت‌های زیادی برای بالا بردن کارایی مجموعه‌هایشان و کاهش هزینه‌ها از دستگاه‌های اینترنت اشیاء استفاده می‌کنند.

اما باید دانست که اگر این دستگاه‌ها مانند دیگر محصولات متصل به اینترنت از امنیت مناسبی برخوردار نباشند، می‌توانند راه را برای بسیاری از مهاجمان سایبری هموارتر کنند.

متاسفانه بسیاری از دستگاه‌های اینترنت اشیاء تقریبا بدون در نظر گرفتن لایه‌های امنیتی و استانداردها ساخته می‌شوند و اگر دستگاه هوشمندی از طریق اینترنت، به‌طور مستقیم قابل مشاهده شدن باشد و به شبکه‌های داخلی یک مجموعه اداری یا خانگی متصل باشد، راه ورود را برای مهاجمان باز می‌کند.

در یک نمونه خیلی ابتدایی، می‌توان به مخزن آب هوشمند یک آکواریوم ماهی اشاره کرد که از طریق اینترنت، قابل کنترل و مدیریت است. این مورد شاید از نظر بسیاری از کاربران، به‌لحاظ امنیتی آنچنان مهم نباشد؛ اما زمانی که این ابزار هوشمند به شبکه اینترنت کاربر متصل می‌شود، می‌توانند به دلیل وجود ضعف‌های امنیتی و آسیب‌پذیری‌های امنیتی متعدد، امنیت کل دستگاه‌های متصل به اینترنت کاربر در همان شبکه را با مخاطرات جدی مواجه کند.

تصور اینکه امنیت لپتاپ یا موبایل شما تنها به واسطه یک مخزن آب هوشمند آکواریوم ماهی‌هایتان به خطر بیافتد، همان موضوعی است که باید کاربران دستگاه‌های اینترنت اشیاء به آن بی‌اندیشند.

به‌طور معمول، هر چند ماه یک بار، یک یا چند خبر مرتبط با آسیب‌پذیری و اشکالات امنیتی در دستگاه‌های اینترنت اشیاء منتشر می‌شود که لازم است کاربران علاقمند به دستگاه‌های هوشمند و سازمان‌های مصرف کننده چنین محصولاتی، پیش از خرید آن‌ها، به اهمیت امنیت این تجهیزات و نحوه صحیح استفاده از آن‌ها در شبکه‌هایشان توجه کنند.