مشتریان فروشگاههای آنلاین همیشه در معرض خطراتی قرار دارند که این خطرات در بعضی مواقع مانند تعطیلات، دورههای خاص مخصوص خرید، مانند دوشنبه سایبری، جمعه سیاه، یا حوادث غمانگیز مانند فاجعههای طبیعی و حتی ویروس کرونا که این روزها جهان را درگیر خود کرده است افزایش مییابند؛ در ادامه به مواردی پرداخته شده است که باید هنگام خریدهای آنلاین به آنها توجه کنید.
افزایش قیمتها و قیمتهای جعلی
با توجه به شرایط اقتصادی شرکتهای مختلف در حال حاضر، افزایش اندک قیمتها امری مورد انتظار است. علاوه بر این، افزایش درخواست کالا و همچنین افزایش قیمت ارسال و تحویل محصول میتواند روی قیمتها تاثیرگذار باشد. اما مسئلهای که باید به آن توجه داشته باشید، افزایش قیمتها به میزان معقولانه است و نباید هر محصولی را با هر قیمتی خریداری کرد. همچنین در میان، برخی وبسایتها نیز از شرایط پیش آمده سوءاستفاده کرده و قیمتهایی غیرواقعی و حتی جعلی اعلام میکنند که با اندکی جستجو، میتوان به قیمت واقعی کالاها دست یافت.
تاخیر در زمان ارسال و حقوق مشتری
در صورت کمیاب بودن کالا، ممکن است مدت زمان انتظار برای دریافت آن طولانی باشد. به همین خاطر بهتر است پیش از خرید، از حق و حقوق قانونی خود درباره دیر کرد تحویل کالا مطلع شوید. معمولا در صورتی که سفارش خود را در زمان مقرر دریافت نکنید، میتوانید درخواست بازگشت وجه کنید.
کالاهای تقلبی و پرهیز از خرید
فروش محصولات تقلبی یکی دیگر از جرائم رایج اینترنتی است که قطعا در این دوره با افزایش مواجه شده است. تقریبا غیر ممکن است که واقعی یا تقلبی بودن کالایی را بتوانید از طریق یک عکس تشخیص دهید. یک کلاهبردار میتواند تصویر یک کالای اصلی را در سایت خود قرار دهد اما نسخهای تقلبی را برای شما ارسال کند یا هیچ چیز ارسال نکند. در این مورد، پیش از خرید بهتر است نظرات کاربران درباره محصول و فروشنده را حتما مطالعه کنید.
کلاهبرداران سایبری و سرقت اطلاعات بانکی
همزمان با قرنطینه شدن میلیونها نفر، محققان امنیتی متوجه گسترش بیاندازه کلاهبرداران سایبری و سارقان کارت اعتباری یا همان وب اسکیمرها شدهاند. در مواردی، مهاجمان سایبری با هک کردن فروشگاههای آنلاین، در صفحات کاربری و پرداخت آنها، کدهای مخرب سرقت اطلاعات هویتی و حسابهای بانکی را جاسازی کردهاند. توصیه میشود حتما از سایتهای معتبر و شناخته شده که پیش از این، تجربه خرید از آن را داشتهاید، اقدام به خرید اینترنتی کنید.
پروتکل HTTPS و وبسایتهای جعلی
در گذشته توصیه میشد که در هنگام خریدهای آنلاین، حتما به گواهیهای دیجیتال و پروتکل HTTPS توجه کنید و در صورت عدم وجود آن، به هیچ عنوان اقدام به واردسازی اطلاعات هویتی و بانکی در درگاههای پرداخت نکنید. این توصیه، در عین حال باعث شده بود که برخی از کاربران به اشتباه تصور کنند که تنها وبسایتهای قانونی و معتبر میتوانند HTTPS داشته باشند. لازم است یادآوری کنیم که وبسایتهای جعلی و فیشینگ نیز میتوانند از پروتکل HTTPS استفاده کنند.
تبلیغات هدفمند و موارد کلاهبردارانه
معمولا بهتر است که تبلیغات هدفمند را نادیده بگیرید. از آنجایی که بسیاری از فروشگاهها برای تبلیغات هدفمند از کوکیها استفاده میکنند، اگر روی تبلیغی کلیک کنید، سریعا اطلاعات مربوط به آن را جمعآوری کرده و با نمایش کالاهای مشابه شما را برای بازدید از سایتهای دیگر و درمواردی سایتهای کلاهبردارانه فریب میدهند.
پرهیز از واردسازی اطلاعات غیرضروری
درباره وارد کردن اطلاعاتی که یک فروشگاه به منظور خدمت رسانی شما به آن نیازی ندارد محتاط باشید. همچنین باید توجه داشته باشید که فروشگاههای آنلاین حق درخواست اطلاعات غیر ضروری برای خرید و ارسال کالا را ندارند. حتی اگر آنها قصد فروش اطلاعات شما به دیگران نداشته باشند، ممکن است پس از مواجهه با یک نقض داده موجب نشت اطلاعات شما شوند.
اقدامات پیشگیرانه عمومی
علاوه بر تمام موارد فوق، مثل همیشه لازم است که در هنگام خرید آنلاین، اقدامات امنیتی شامل موارد زیر را در نظر داشته باشید:
- از برنامهها و مرورگر به روز رسانی شده استفاده کنید.
- پاپآپها و اطلاعیههای تبلیغاتی را نادیده بگیرید. معمولاً مشاورههای ناخواسته در قالب تبلیغات مداوم، دانلود افزونه مرورگر و همچنین هرزنامهها برای فریب کاربران ایجاد شده و ارزش دیگری ندارند.
- هنگام استفاده از شبکه وایفای عمومی دقت زیادی به خرج دهید و تا حد امکان، از انجام پرداخت اینترنتی خودداری کنید.
- در صورت امکان، هنگام خرید آنلاین از VPN استفاده کنید. یک VPN خوب ترافیک رد و بدل شده بین شما و فروشگاه آنلاین را رمزگذاری کرده و احتمال شنود اطلاعات بانکی در زمان پرداخت را به حداقل میرساند.